dimecres, 29 de gener del 2014

El museu de les cultures del món, una animalada


He enviat aquesta carta a l'ARA, amb la intenció de donar-li més difusió i fer un toc d'alerta sobre práctiques molt desafortunades en l'àmbit de les polítiques culturals. No me l'han publicada i, per tant, la difonc per l'únic mitjà que tinc, el meu blog, amb el prec que en feu la màxima difusió. La nostra política cultural no es pot permetre, en cap dels sentits que esmento, espifiades com aquesta al gust dels polítics. Ja n'hi ha hagut massa.

"Sé del Museu de les Cultures del Món l’obertura del qual per al 2015 que ara s’anuncia, el que m’han explicat, el que publica l’ICUB i el que en diu la premsa.

Considero que és una animalada ofensiva i anacrònica per tres motius.

1.- Pel flagrant etnocentrisme que comporta convertir en un obres d’art objectes de caràcter ritual, cerimonial o quotidià de diverses cultures, segons un concepte -el d’obra d’art- i uns gustos, tot plegat plenament occidental, que no fa res més que continuar en el pla simbòlic la tradició colonialista.

2.- Pretendre que amb 500 obres es pugui fer com una síntesi o com un recorregut per la diversitat cultural del món es podria qualificar com a disbarat si no fos perquè és una ofensa a la diversitat i riquesa de les cultures.

3.- En una època en què el món de la cultura, i amb ell el del patrimoni, pateix unes estretors que compromenten el manteniment i desenvolupament d’activitats i institucions necessàries, invertir milions en la creació d’un museu de Delicatessen etnològiques que ningú demana ni ningú necessita és un despropòsit.


I un afegitó: amb això s’elimina la vessant comparativa del Museu Etnològic de Barcelona, condemnat ara a mirar-se el melic i parlar d’una manera autista de la cultura catalana, exclusivament, sense diàleg ni confrontacions. Com si haguéssim tornat al segle XIX, vaja.

Llorenç Prats, professor de Patrimoni Etnològic i Museologia, professor del Màster en Gestió del Patrimoni Cultural i Museologia. Universitat de Barcelona"

8 comentaris:

  1. Aquestes actuacions "culturals" responen a interesos foscos i ofenen els qui reclamen les inversions necessàries de manteniment o ampliació per a Museus ja existents.
    Si tu, que coneixes bé aquestes qüestions, ho denuncies, jo et faig costat i difonc.

    ResponElimina
  2. Llorenç, no et preocupis per la negativa del diari. Ja és normal (per desgràcia). I fent servir les xarxes socials segur que aconsegueix el ressò que es mereix.
    Veus com la teva són del tot necessàries en un moment com el que vivim, en el qual s'estan passant totes les línies vermelles.
    Gràcies!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jo ja veig que tot aixó es un desproposit que no sab ria b embé com qualificar-lo, però intentarè dintre dels meus medis fer-ne difusió. Gràcies per la informació, ja que no en sabi res del tema.

      Elimina
  3. Puc estar més ho menys d'acord amb el que dius, no obstant això es tracta d'una opinió que parteix d'una veu autoritzada. El que em rebenta és que el diari ARA no l'hagi publicat i per tant el difong en el meu facebook

    ResponElimina
  4. Puc estar més o menys d'acord amb el que dius, no obstant això es tracta d'una opinió que parteix d'una veu autoritzada. El que em rebenta és que el diari ARA no l'hagi publicat per tant el difonc a Facebook. Disculpeu ho he tornat a escriure en veure que el mitjà des d'on he realitzat el primer escrit me l'ha modificat horriblement.

    ResponElimina
  5. Completament d'acord. Una decisió desencertada, i que ben segur coarta altres iniciatives, moltes d'elles privades, que lluiten per enlairar la cultura pel mig de la crisi, de l'IVA cultural, del soroll polític. Comparteixo.

    ResponElimina
  6. Bona tarda,

    Estic preparant una informació sobre la punxada del Museu de les Cultures pel que fa a visitants per a la revista El Triangle i estaria interessada a contactar amb tu perquè em donessis el teu punt de vista sobre la qüestió. cristinapalomarf@gmail.com

    ResponElimina
  7. Bona tarda,

    Estic preparant una informació sobre la punxada del Museu de les Cultures pel que fa a visitants per a la revista El Triangle i estaria interessada a contactar amb tu perquè em donessis el teu punt de vista sobre la qüestió. cristinapalomarf@gmail.com

    ResponElimina