dimecres, 14 de juliol del 2021

PÍNDOLA 8. LA PANDÈMIA.






La pandèmia de Covid no és una catàstrofe natural. No pretenc insinuar que el virus sigui un producte de laboratori - no en tinc ni idea- ni m'adhereixo a cap teoria conspirativa. Però un virus és una cosa i una pandèmia, amb les dificultats que té la humanitat per controlar-la una altra. De coronavirus com aquest ja n'hem tingut, però cap tan agressiu i amb tanta capacitat de transmissió. En un mon tan globalitzat com el nostre era qüestió de temps. El mal és que vivim en un mon globalitzat només per al que convé a rics i poderosos. Hem encarat un gravíssim problema global amb estratègies regionals, de vegades en mans tan perilloses com les de Trump o Bolsonaro, com si els disbarats que ells predicaven i aplicaven només afectessin els seus països. I hem oblidat - han oblidat les farmacèutiques i les bandes d'especuladors- tota la perifèria del món capitalista, mentre els països rics, o no tan pobres, ens repartíem els insuficients recursos que arribaven per lluitar contra la pandèmia. Com si poguéssim contenir el virus en camps de refugiats, com fem amb els immigrants. Evidentment no ha estat així i els països pobres i desprotegits han estat el camp de cultiu perfecte per a l'aparició de noves variants més efectives, com la de l'Índia i les que vindran més endavant per a una major acumulació de capital en les mateixes mans. Mai, rics i poderosos, no s'han plantejat socialitzar la propietat i la producció per poder apropar-nos a una immunitat global. Els capitalistes ben ensenyats no maten la gallina dels ous d'or. Els sistemes sanitaris privats, precaris o inexistents no representen cap fre per al seu negoci. A causa de les dures i perllongades restriccions l'economia mundial, tal com la coneixem, se n'ha anat en orris, però no cal patir, la riquesa no ha desaparegut, només s'ha concentrat encara més en unes poques mans, que controlaran l'economia global, fins i tot ens deixaran - o ens donaran si els convé- els diners que calgui perquè continuï girant la roda del mercat. I sí, hi ha un virus i una infecció amb efectes que poden arribar a ser mortals, però, realment, és el virus el culpable de la catàstrofe de la pandèmia?,

3 comentaris:

  1. Hi estic bàsicament d'acord amb el que dius. Alguns experts ja alerten que ara ja comença a descontrolar-e l'epidemia a l'Africa i ja fa temps a Sud Amèrica. Diuenque vindra una nova variant encara més infecciosa per la gran transmisibilitat mundial. La pregunta és si les vacunes serviran, ni tant sols pels pocs països que se les poden permetre.

    ResponElimina
  2. Serviran mentre serveixin, com ara sembla que serveixen bastant per a la variant Índia. Però, si el virus continua campant al seu aire perquè més de mig món no estarà vacunat, apareixeran variants que requeriran noves vacunes, actualitzacions i dosis de reforç. Aquí hi ha el negoci.

    ResponElimina
  3. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina