dilluns, 5 de juliol del 2021

PÍNDOLA 6. RACISME I XENOFÒBIA




 















PÍNDOLA 6. RACISME I XENOFÒBIA. El racisme té tantes cares, tants aspectes i històries que ens caldria tot un pot de píndoles per enumerar-les. Em limitaré doncs a remarcar un aspecte del tot central, que explica en bona part perquè tots som més o menys racistes: el nostre rebuig no té res a veure amb el color de la pell sinó amb la misèria dels "negres", "els moros", "els sudaques"... I amb unes formes de vida que representen, en les quals, com en la misèria, ens fa por de caure i ens en volem allunyar. Per això no som racistes amb certs polítics, actors, músics o esportistes negres o moros. O, si ho som una mica, és perquè ens recorden la misèria i marginalitat dels altres. Per això tampoc som racistes amb els japonesos. Més valdria que ens fixéssim en nosaltres mateixos i ens adonéssim que, per a la gent del nord, blancs, anglosaxons i protestants dominants, nosaltres som sospitosament morens i pobres.








5 comentaris:

  1. bellissimo gioco di punti di vista, grazie Llorenc

    ResponElimina
  2. Completament d'acord amb el teu anàlisi i amb la conclusió. El clasisme mana.

    ResponElimina
  3. I aquesta vegada has il•lustrat la píndola amb una foto molt adient!
    Hauríem de donar més voltes al tema. No és només classisme, hi ha un sentiment que molts cops es dirigeix contra tot un col•lectiu sense distingir-ne la posició social. Sigui com sigui, tot allò que posa uns per sota dels altres és nefast.

    ResponElimina
  4. Grazie, gràcies. És només un aspecte del racisme, però penso que prou explicatiu i ja deixa entreveure tot el conflictiu sistema de símbols que l'acompanya. Tot i així, com apunta la Marieta, hi ha tants paràmetres més a considerar... Ja en traurem algun altre, pensem-hi. Les fotos, fent de la necessitat virtut, no tenen una relació directa amb el tema que es tracta. Aquesta tampoc l'hauria de tenir, o hauria de ser complexa, més enllà del que "sembla" evident. Seria molt divertit intentar trobar la relació que esta establir entre cada foto i cada text, per a mi hi és. Seria com un peculiar test de Roschard!

    ResponElimina